Jmenuji se Žaneta a chci Vám stručně představit sebe, svoji rodinu a svůj blog.
Jednoho dne se ke mně dostal přes 100 let starý zápisník s poznámkami k receptům na sladké dezerty. Tyto poznámky sloužily mé praprababičce v zámecké kuchyni na zámku v Čechách pod Kosířem, kde vařila pro posledního majitele panství Františka Arnošta. Věděla jsem, že by byla škoda tyto zápisky ztratit. Během příštích několika let je mým cílem tyto recepty oživit, všechny vyzkoušet a přizpůsobit je dnešním reáliím. No a hlavně podělit se o ně s vámi, mými návštěvníky. Cesta to ovšem není snadná, recepty jsou psány spíše formou poznámek, s předpokladem, že čtenář je v cukrařině alespoň trochu zdatný.
A to já nebyla. Ještě před pár lety, kdy jsem začala žít s manželem ve společné domácnosti, jsem uměla upéct jen bábovku. Z toho samozřejmě plyne, že nejsem vyučená cukrářka, nemám za sebou ani žádný cukrářský kurz. Proto jsem se postupně začala učit základy sama a zámecké dezerty jsem dala stranou. Od základních receptů na bábovky, štrúdly a koláče jsem se postupně posouvala dál.
Celý dosavadní život jsem prožila ve městě, pocházím z Olomouce, část života jsem prožila v Brně. Jsem máma tří dětí. I díky dětem jsme se s manželem rozhodli, že další část života spojíme se životem na venkově, kam nás to oba dlouho táhlo. A dnes jsem za toto rozhodnutí ráda. Máme velkou zahradu, která nám dává spoustu ovoce, které při pečení využívám. Během léta a podzimu se zaměřuji na sezónní recepty, ke kterým hledám inspiraci kde se dá. Pročítám české i zahraniční blogy, pátrám na sociálních sítích, doma mi začíná narůstat sbírka sladkých kuchařek. Ráda sleduji moderní trendy, ale zároveň se pomalu vracím k zámeckým zápiskům, kterými to vše začalo.
Budu velmi ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu, můžete psát komentáře přímo pod články, můžete se se mnou spojit přes facebook, nebo mi můžete napsat e-mail na zaneta@sladkavanilka.cz.
Krásné pečení, Žaneta
Média
Rozhovor na téma zámecké recepty najdete zde
V magazínu BezHladovění 9 inspirací z jahod
Rozhovor pro magazín BezHladovění najdete zde
Rozhovor pro deník Právo, příloha Styl pro ženy 30.3.2021, vyšel i na novinky.cz
13 Komentáře
Ahoj Žanet,
Nevím jestli jsi na mě ještě pamatuje ale chodili jsme spolu na základnu do třídy. Musím říct že ti fandim a recepty jsou super až si vnukla nápad že bych příští rok na své svatbě udělala pár tvých dortu (mrkvovy apod.) Ať to nemáme moc přeslazene… už teď se moc těším na další recepty 🙂 měj se krásně . Pája Zapletalová
Ahoj Pájo,
tak to jsem ráda, že se ti recepty líbí a stanou se třeba inspirací pro tvojí svatbu. Tímto ti přeji, aby se povedla podle tvých představ. Určitě sleduj dál blog! Měj se pěkně, Žaneta
Promiň za chyby … to víš autokorekt v mobilu 😀
Krásný příběh a krásné poslání. Držím moc pěsti, ať se ti v blogování moc a moc daří!P
Děkuji za milá slova. Pěkný den, Žaneta
Ahoj Žanetko, jsi úžasně šikovná. Teta Milada
Zdravím, děkuji moooc, Jarek má také velký podíl. Mějte se krásně, Žaneta
V Prostějovských novinkách jsem zahlédla s Vámi rozhovor, pocházím z vesnice kousek od Čech pod Kosířem a ráda peču … takže jsem se dostala až na Váš blog … držím pěsti, hodně štěstí 😉
Děkuji za milý komentář, snad budou pro vás tyto stránky inspirací v pečení 🙂 pěkný večer Žaneta
Zdravím paní Žaneto, začínám teprve péct chleba (zatím 5 chlebíků) a velmi se mně líbí hrníček na kvásek, ale mohl by být i nižší. Je to možné? Děkuji za zprávu. Ivana
Paní Ivano, napíšu Vám email a domluvíme se 🙂 Žaneta
Zdravím,
dnes jsem objevila v magazínu Styl pro ženy rozhovor s Vámi, moc ráda jsem si ho přečetla, a hned jsem si Vás našla na netu.
Jste úžasná a Vaše stránky jsou takové pohlazení po duši.
Hana Komárková 🙂
Děkuji moc paní Hano, jsem ráda, že se k Vám dostal magazín a rozhovor Vás zaujal. Snad tu najdete inspiraci k pečení. S pozdravem Žaneta