Jistě, už pokukujete po receptech na vánoční cukroví, nebo jste se do pečení rovnou vrhli. Do Vánoc na blogu přibude pár receptů, které nesmí na stole v předvánoční čas chybět. Recepty na naše oblíbené cukroví, už nějakou dobu na blogu jsou, a tak jsem se pustila do pečení pro mě nového druhu cukroví ze staré prvorepublikové kuchařky. Hned mě zaujal recept na slepované půlměsíce, ve kterých je ořechová náplň z pistácií. Pistácie máme moc rádi, a tak pistáciové cukroví byla jasná. Ořechová náplň, ve které najdete vlašské ořechy i pistácie, jdou chuťově velmi k sobě a tato náplň skvěle slepuje linecké tvary. Nakonec jsem cukroví máčela v rozpuštěné čokoládě a posypala kousky pistáciemi. Zářivě zelená barva pistácii je na čokoládě krásnou ozdobou.
Co budu potřebovat
na těsto:
4 žloutky
200 g změklého másla
200 g moučkového cukru
240 g hladké mouky
citronová kůra z ½ citronu
vanilku na špičku nože
na náplň:
125 g vlašských ořechů
75 g loupaných pistácií
25 g perníku
100 g cukru
trochu vody
vanilkový extrakt
na polevu:
100 g mléčné čokolády
máslo dle potřeby
nasekané pistácie na ozdobu
Jak na to
Příprava těsta:
- Máslo v míse robotu utřu, přidám žloutky jedno po druhém a vmíchám do másla. Dál přidám cukr, citronovou kůru, vanilku a nechám třít do pěny. Nakonec zapracuji mouku a vznikne mi hladké nelepivé těsto, které zabalím do potravinové folie a nechám 30 minut odpočinout v lednici .
- Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
- Těsto na pomoučeném vále rozválím na 0,4 cm silný plát.
- Pomocí vykrajovátek vykrojím tvary, které přenesu na plech vyložené pečícím papírem.
- Cukroví peču cca 5 minut, jak okraje zrůžoví, plech vyndám a nechám tvary dojít, až úplně vychladnou.
Příprava náplně:
- Ořechy najemno rozemelu, dám do mísy a přidám nastrouhaný perník.
- Vodu s cukrem svařím a vliji do ořechové směsi a přidám vanilkový extrakt.
- Náplň by měla být konzistence tuší pasty.
- Náplní spojím vždy dva upečené tvary k sobě.
Příprava polevy a zdobení :
- Nalámanou čokoládu nechám nad vodní lázní rozpustit, podle hustoty přidám máslo.
- Slepené cukroví máčím v rozpuštěné čokoládě a ihned nasekanými pistáciemi cukroví ozdobím.
- Čokoládu nechám na cukroví ztuhnout a cukroví uložím do krabice, aby rozleželo a bylo měkké.
Žádné komentáře